Sunday, March 8, 2015

Selfreflection
Svet je ono što se nalazi u nama samima. Svoj svet sami kreiramo.

Za mene su vikendi počeli dobijati na značaju tek kada sam zaista uplivala u poslovni svet, sa standardim radnim vremenom i svim neminovnim promenama rituala i navika koje to sa sobom nosi. I tek sam tada počela shvatati važnost vremena kao jedinice mere života i iskustva i počela da više ulažem u kvalitet istog koje provodim sa dragim ljudima, ali i sa samom sobom. 

Shvatila sam da što je kvalitetnije vreme koje samo sa sobom provedem, to će mi kvalitetniji biti i ostatak vremena i života uopšte. A jedna od osnovnih stvari koja mi u tome pomaže jeste samorefleksija

Često ne razmišljamo o sebi, o svojim postupcima, o pravcu u kom idemo, i tek kada se stvari ne odvijaju na način na koji to želimo, uspemo da se zapitamo šta nije u redu. Poznajem i mnogo ljudi koji uzrok svog nezadovoljstva pronalaze u okruženju i krivicu traže u drugim ljudima. Malo ko shvata da se svi uzroci nalaze u nama samima i da je život upravo onakav kakvim ga sami oblikujemo. 

Najbolji način za samorefleksiju jeste preispitivanje ciljeva, i to kako onih materijalnih i realnih, tako i onih unutarnjih koji se tiču toga kakva osoba želimo da budemo. 
Za početak, to ne moraju biti veliki ciljevi, dovoljno je postaviti par životnih principa kojima ćete svakodnevno težiti. Neki od principa kojima se lično vodim jesu da pre svega budem pouzdana osoba, kao i da vreme provodim na što kvalitetniji način. Kada se ponašate u skladu sa svojim principima, spoljni događaji ne mogu u velikoj meri uticati na promenu načina na koji doživljavate sebe ili svet koji vas okružuje. Kada jednom definišete ciljeve i principe, možete razmišljati o tome u kom pravcu ćete ići da biste to ostvarili. A kada jednom utvrdite pravac, znaćete da ste na pravom putu! 

Ideja za post je proistekla upravo iz ovog nedeljnog popodneva jer nema idealnijeg trenutka za preispitivanje prethodne sedmice i postavljanje ciljeva za sledeću, od nedelje, koja je vazda važila za najsumorniji dan u nedelji. Pokušajte da je ovim začinite i svoj svet načinite lepšim mestom. 

Uživajte u ostatku nedelje... Do sledećeg javljanja, najlepši pozdrav.


1 comment:

Leave your comment here