Tuesday, February 24, 2015

Simplicity Is Beauty
Lično se najbolje osećam u nasumično odabranim kombinacijama, u komadima koji mi prvi zapadnu za oko i kada pri odabiru kombinacije ne potrošim puno energije. To se obično kosi sa opštim principom oblačenja koji važi kod žena- da je idealnu kombinaciju moguće odabrati tek nakon dobro pretumbanog ormara i potrage za nemogućim. Ili baš onim što je trenutno u korpi za veš. Ili kod sestre koja inače baš nikada ne pozajmljuje tu bluzu, ali je izabrala trenutak baš kada je vama potrebna.


Elem, nakon preležanih brojnih ženskih bolesti, simptomatično izraženih kroz "ne znam šta da obučem", pronašla sam recept koji mi već godinama pomaže pri svakodnevnom odabiru odevnih kombinacija, što je, zaključićete ponekad veliki problem, pogotovo kada svaki dan idete na fakultet ili posao. Sada zamislite da ne morate svakoga dana (čitaj: jutra) da razmišljate čitavih pola sata o tome šta ćete obući i na kraju završiti u odevnoj kombinaciji u kojoj se ne osećate najsrećnije. Pritom osećate celodnevnu nelagodnost jer ste obukli nešto što vam tog dana prosto ne prija. Zbog toga sam rešila da sa vama podelim recept koji će vam, nadam se, olakšati svakodnevni život. Čitav niz problema poniče iz same kupovine. Da, da, iz kupovine. Jer, iz svih tih kupljenih stvari, kako biste imali šta da obučete, potiče problem nazvan "nemam šta da obučem". Evo i saveta kako da to prevaziđete:

1. Kupujte samo stvari koje vam se zaista dopadaju. Pritom vodite računa o odnosu cena/ kvalitet. Tako nećete dolaziti u zabludu kupovine jeftinih stvari koje zapravo nećete istinski želeti da nosite. 

2. Poštujte sledeću mantru: "Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari". Ovo je u saglasnosti sa prethodnim savetom. I to nikako ne znači da je potrebno da je svaka stvar koju kupite nužno i skupa. To će vas samo sprečiti u impulsivnoj kupovini stvari samo zbog toga što su jeftine. Pametnije iskoristite novac, i umesto nekoliko stvari koje ste kupili jer su jeftine, kupite jednu koju ćete zaista voleti da nosite.


3. Pratite svoj stil i intuiciju pri kupovini. Lično biram klasične i lako uklopive komade u neutralnim bojama, poput crne, sive, teget i bele. U vašem slučaju, to mogu biti druge boje, ili izričite vrste materijala, u zavisnosti od stila oblačenja i života koji vodite. Svaki izlet u kupovinnu preterano ekscentričnog komada, koji nećete moći uklopiti uz one koje već posedujete, je promašena investicija.

4. Ne kupujte stvari kada ste nervozni. To vas može uvesti u dva problema: ili ćete kupiti nešto što vam se ne dopada, kako biste što pre završili sa procesom kupovine, ili ćete završiti sa više stvari nego što vam je potrebno što, složićete se, može negativno da se odrazi na vaš kućni budžet.

5. Ne idite namenski u kupovinu. Čuvajte novac koji ste namenili za to, i u prolazu obiđite prodavnice, pretražujte sajtove na internetu... kupujte samo onda kada procenite da je odnos cena/ kvalitet najpovoljniji. I samo onda kada vam se nešto zaista dopadne.

6. Izbacite iz ormara sve stvari koje vam se ne dopadaju i koje ne nosite preterano često. Ostavite prostora samo za one komade odeće koje zaista uživate da nosite i u kojima se osećate prijatno. Ovo će vam osigurati sledeće: čak i zatvorenih očiju ćete moći da odaberete odevnu kombinaciju u kojoj se osećate prijatno! Ne verujete? Probajte i sami!


Ovo je ujedno i odgovor na pitanje zbog čega muškarci troše manje vremena na proces pripreme za izlazak. Tajna je u jednostavnosti. Istovremeno, uspećete da izgradite svoj stil, što, složićete se, nije najbanalnija stvar. 
Kombinacija u ovom postu nastala je upravo na ovaj način. Bela košulja, kao idealna podloga za svaku priču, privukla je nadasve jednostavne komade, idealno uklopljene u celinu u kojoj sam se u tom trenutku najprijatnije osećala. Pre svega, jer sam energiju sačuvala za nešto što će me učiniti srećnijom od besomučnog pretraživanja ormara. 
Da li i vi imate svoje male tajne majstorstva u oblačenju? 
Do sledećeg javljanja, veliki pozdrav!


Kaput i košulja/ Coat and shirt; Springfield
Ešarpa/ Scarf: Oviesse
Cipele/ Shoes: Bata
Torba/ Bag: Orsay

4 comments:

 1. Dopadaju mi se saveti, bravo! Slazem se potpuno. I odlicna mi je ta esarpa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala najlepše, Maja! :)
   Jako mi je drago da ti se i tekst dopao,
   nadam se da će ti saveti koristiti! :)

   Delete

Leave your comment here